SMAAKVOL ETEN DOE JE MET AL JE ZINTUIGEN

Dukkah is een Midden-Oosters noten- en specerijenmengsel en een echte alleskunner. In een afgesloten pot is Dukkah bovendien een eindje houdbaar. 

Ingrediënten
50 gram geroosterde amandelen, 50 gram hazelnoten, 4 el geroosterde sesamzaadjes, 2 el korianderzaad, 2 el komijnzaad, 1 el oregano, 1 tl chilivlokken,
1 tl grof zeezout, 1 tl zwarte peperbollen, limoen


Verwarm de oven voor op 180°. Spreid de noten en zaden samen met de oregano, de chilivlokken, het grof zeezout en de zwarte peperbollen op een bakplaat. Schuif de bakplaat zo'n 8 minuten in de oven tot de noten en specerijen gaan geuren. Schep tussendoor even om. Stamp de geroosterde ingrediënten grof in een vijzel en rasp er wat schil van limoen door. Heerlijk op wat brood met wat olijfolie.

Met Ida's kruidenmengeling breng je groenten, vlees of vis heerlijk op smaak.

Ingrediënten
1 el oregano, 1 el thijm, 1 el komijnzaad, 1 el grof zout, 1 tl zwarte peperbollen,
1 tl chilivlokken, 1 tl knoflookvlokken, 1 tl venkelzaad, verse rozemarijn, olijfolie

Plet de zwarte peperbollen in een vijzel. Voeg de oregano, de tijm, het komijnzaad, het grof zout, de chilivlokken, de knoflookvlokken en het venkelzaad toe tot een mooie mengeling. Hak wat verse rozemarijn fijn en voeg die met een klein beetje olijfolie toe aan de mengeling. Laat de mengeling een half uurtje drogen. 

Ingrediënten

600 gram longhaas, 600 gram broccoliroosjes, 300 gram verse tuinboontjes,
1 teentje knoflook, 350 gram kikkererwten, 1 limoen, 200 gram geroosterde amandelen, extra vierge olijfolie, verse rozemarijn, peper en zout, Ida’s dukkah


Kook de broccoliroosjes en de verse tuinboontjes in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Giet af en spoel onder koud water. Wrijf de longhaas in met olijfolie, verse rozemarijn en Ida’s dukkah. Bak de longhaas 2 tot 3 minuten aan elke kant. Laat het vlees rusten op een warm bord of wikkel het in aluminiumfolie. Neem een pan en bak de kikkererwten samen met een teentje geplette look. Voeg er de broccoliroosjes en tuinbonen aan toe en blus met wat limoensap. Breng op smaak met peper en zout. Serveer samen met de longhaas en werk af met de geroosterde amandelen.

Ingrediënten

4 kabeljauwhaasjes, 2 el bloem, 100 milliliter visbouillon, 2 el graanmosterd,
1 flesje Orval, 80 gram boter, platte peterselie, Ida's kruidenmengeling


Doe de bloem in een kom en kruid die met Ida’s kruidenmengeling. Haal de kabeljauwhaasjes erdoor en klop de overtollige bloem eraf. Bak de kabeljauw goudbruin in 40 gram boter. Haal de kabeljauwhaasjes uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie. Schenk de visbouillon in dezelfde pan en roer de bakresten los. Voeg de graanmosterd en het bier toe. Laat één derde inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Roer er de resterende boter door. Serveer bij voorkeur op een zalfje van smeuïge aardappelpuree en werk af met wat platte peterselie.

.

Ingrediënten

200 gram pijlinktvis, 1 lente-uitje, 2 teentjes look, 1 takje citroengras, 2 el gember,
1 el vissaus, half klontje rietsuiker, 1 el olijfolie, verse koriander, Ida's kruidenmengeling


Snijd de pijlinktvis middendoor en druk die lichtjes plat. Maak inkervingen en snijd die nadien in blokjes. Breng de rauwe inktvis op smaak met de geperste look, het citroengras, de vissaus en de rietsuiker. Bak de inktvis gaar in een pan met olie. Kruid de gebakken pijlinktvis bij met Ida's kruidenmengeling. Neem een houten rond bord en serveer de gebakken pijlinktvis met koriander, een fijngesnipperd lente-uitje en een julienne van gember.

Ingrediënten

1 teentje look, 1 ui, 400 gram winterpeen, 450 gram linzen, 1 liter groentebouillon,
2 tomaten, 200 milliliter verse crème fraîche, olijfolie, Ida's dukkah, Ida's kruidenmengeling

Maak de wortelen schoon en snijd ze in stukken. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Verhit twee eetlepels olijfolie in een soeppan. Voeg de knoflook, de ui en wat van Ida's kruidenmengeling toe. Bak dit mengsel aan tot het begint te geuren. Voeg de wortelen toe en schep om. Voeg de bouillon, linzen en tomaten toe. Laat een halfuurtje doorkoken. Pureer de soep en schep die in kommetjes. Hak wat verse peterselie en koriander fijn. Serveer de wortelsoep met Ida's dukkah, peterselie, koriander en crème fraîche.

Ingrediënten

40 gram pistachenoten, 40 gram kokosvlokken, 20 gram amandelen,
1 tl cacaopoeder, kaneel, caramelsaus, fleur de sel, Ida's Dukkah


Plet de pistachenoten en amandelen. Leg de magnums op een rechthoekig bord of leisteen.Verspreid Ida's dukkah samen met de geplette pistachenoten, amandelen en kokosvlokken over de magnums. Werk af met wat kaneel, cacaopoeder, caramelsaus en fleur de sel.

GROENSTRAAT 12 IN KUURNE (EZELGEM)

WWW.IDADEWAELE.BE